Cikk - cikk- Japán italok- Calpis
Japán italok -A Calpis


A Calpis egy japán szénsav- és alkoholmentes ital, melyet a Calpis Co., Ltd. készít és forgalmaz (székhely: Shibuya, Tokió). Az ital enyhe, tejes, és kicsit savanykás ízű. Hasonló, mint a vanília ízesítésű joghurt, vagy mint a Yakult (joghurtszerű édes ital, hasonlóképpen készül, mint a Calpis). Összetevői között szerepel víz, zsírmentes tej és tejsav, és az ital is tejsavas erjesztés alatt készül.
Általában sűrítményként árulják, melyet fogyasztás előtt vízzel, vagy néha tejjel össze kell keverni. Vásárolható még a Calpis szénsavas változata a Calpis Soda, melyet koktélokhoz is használnak.
Az első Calpist 1919. július 7-én dobták piacra, amely hatalmas sikert aratott a háború előtti Japánban, mivel hűtés nélkül is sokáig iható maradt. Természetesen mára sok fajtáját árulják, a banánostól kedve a Calpis ízű Kit-Katig.
A név két részből áll: Cal – mint calcium és pis – sarpis azaz „vajas ízű”.
A Calpis eredeti lógóján egy vastag ajkú, fekete férfit ábrázol, aki szalmakalapban iszik egy üvegből, amely eredetileg egy német festő művéről készült, aki panamakalapban iszik Calpist. A Calpis ötlete, a feltaláló, Kaiun Mishima egy utazása során született meg. Kína mongóliai területén ismerkedett meg a különleges ízű, és erjesztésű tejjel, amit airagnak neveztek.
Rájött, hogy a lactobaccilli bacteria (Tejsavas erjedésért felelős baktériumok, amely az izomban is termelődő tejsavért felelősek, aminek eredményeképp jön létre az izomláz is, de sajtokat, kefireket és joghurtot is gyártanak a segítségükkel) felelős a különleges ízvilágért, ezért hazatérve Japánba kifejlesztette a ma ismert Calpist.

Forrás: Angol wikipediáról fordítva és iskolai tanulmányok a tejsavas erjedésről.
Írta: Jortegloria
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóRegisztráció

Elfelejtett jelszó
spacer
Reklám
spacer
Aloldalunk:
spacer
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Regisztráltak: 6,264
Legújabb tag: Davidserma
spacer
Számlálók


CTA Stat
spacer